Partnerzy strategiczni
MasterCard Visa BLIK
Partnerzy wspierający
KIR ITCARD Polcard
Partnerzy wspierający
Elavon Hitachi Vivus
Partnerzy wspierający
Pekao Wesub
Partnerzy wspierający
LexisNexis Autopay
Partnerzy merytoryczni
Związek Banków Polskich Polska bezgotówkow
Właściciel restauracji nie musi płacić podatku od napiwku przekazanego obsłudze. Nawet jeśli płatność odbyła się kartą

Ważne jednak, że napiwek stanowi przychód kelnerki lub kelnera, od którego należy się danina na rzecz państwa

Dzisiejsza Rzeczpospolita pisze o interpretacji dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej, wydanej w odpowiedzi na zapytanie jednego z podatników, którą jest spółka zarządzająca restauracją. Firma pyta, czy kwoty otrzymywane od klientów w formie napiwków przekazywanych obsłudze stanowią jej przychody podlegające opodatkowaniu. Dotyczy to w szczególności sytuacji, gdy napiwek nie jest przekazywany zwyczajowo gotówką, o czym właściciel restauracji w ogóle może nie wiedzieć, tylko bezgotówkowo, np. przy płatności kartą za rachunek.

Przeczytajcie także: Numery kont znikają z aplikacji Revoluta

Z interpretacji KIS wynika, że napiwki są przychodem pracownika, a więc np. kelnerki czy kelnera. Nie powiększają więc podstawy opodatkowania właściciela restauracji i od tych kwot nie należy odprowadzać podatku dochodowego. Kwoty napiwków stanowią jednak przychód pracowników i to oni powinni wykazać je w swoich zeznaniach podatkowych.

Przeczytajcie także: Nowa oferta dla właścicieli restauracji

Interpretacja podatkowa opisana przez dzisiejszą Rzeczpospolitą może być ważna dla wielu właścicieli restauracji. Udział transakcji bezgotówkowych w przychodach lokali gastronomicznych systematycznie rośnie, a coraz więcej klientów nie ma w ogóle przy sobie gotówki. Duża część z nich chce jednak zostawić zwyczajowy napiwek. Tymczasem wiele restauracji, ze względu na kłopoty z rozliczaniem takich przychodów, uniemożliwia obsłudze przyjmowanie napiwków przy pomocy terminali płatniczych.

Źródło: Rzeczpospolita

KATEGORIA
INNI NAPISALI
UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ

Zapisz się do newslettera

Aby zapisać się do newslettera, należy podać adres e-mail i potwierdzić subskrypcję klikając w link aktywacyjny.

Nasza strona używa plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie polityka cookies