Partnerzy strategiczni
MasterCard Visa BLIK
Partnerzy wspierający
KIR ITCARD Polcard
Partnerzy wspierający
Elavon Hitachi Vivus
Partnerzy wspierający
Pekao Wesub
Partnerzy wspierający
LexisNexis Autopay
Partnerzy merytoryczni
Związek Banków Polskich Polska bezgotówkow
Amazon testuje nowy sposób płatności w sklepach stacjonarnych. Transakcja jest inicjowana biometrią dłoni

Nowe rozwiązanie płatnicze Amazona ma zostać w najbliższych miesiącach wdrożone na szerszą skalę w należących do firmy sklepach Whole Foods

Jak doniósł amerykański tabloid New York Post, Amazon testuje nowy sposób płatności. Transakcja jest inicjowana biometrią dłoni klienta. Kwota płatności pobierana jest z rachunku karty debetowej lub kredytowej osoby, której dłoń zeskanowano. Z informacji gazety wynika, że w porównaniu z płatnością kartą w tradycyjny sposób, czyli z wykorzystaniem terminala, nowa metoda pozwala znacznie skrócić czas transakcji.

Przeczytajcie także: eBay otworzył stacjonarny sklep w Wielkiej Brytanii

New York Post pisze ponadto, że testowane przez Amazona rozwiązanie wykorzystuje nowy rodzaj biometrii. Skaner nie analizuje bowiem linii papilarnych, jak w biometrii odcisku palca, czy struktury naczyń krwionośnych, jak w technologii finger vein Hitachi, tylko kształt ludzkiej dłoni. Klient chcąc zapłacić nie musi dotykać skanera, a jedynie zbliża dłoń do urządzenia.

Przeczytajcie także: Bezgotówkowe sklepy Amazona jednak będą gotówkowe

Z doniesień amerykańskiej prasy wynika, że obecnie system zwany Orville testowany jest przez pracowników biur Amazona w Nowym Jorku podczas zakupów w automatach z napojami czy przekąskami. Jeśli pilotaż przebiegnie pomyślnie, rozwiązanie ma zostać zaimplementowane w należącej do Amazona sieci stacjonarnych sklepów Whole Foods. Wdrożeń w pierwszych placówkach należy spodziewać się na początku przyszłego roku.

Źródło: New York Post

Fot: Wikimedia CC BY-SA 4.0

KATEGORIA
INNI NAPISALI
UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ

Zapisz się do newslettera

Aby zapisać się do newslettera, należy podać adres e-mail i potwierdzić subskrypcję klikając w link aktywacyjny.

Nasza strona używa plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie polityka cookies